Rapport från en tärande. Med hjärtat i handen.

Imorgon läggs Bilbo, vårt älskade 14 åriga barn, in på sjukhus för operation. Igen. Jag har inte längre koll på vilken gång i ordningen. Runt tio gånger, med första operationen när han inte ens var en månad gammal. Senaste sju åtta gångerna har det handlat om hans höfter. De sågar av benet och fixerar det rätt. En ganska tuff operation med smärtor efteråt och några veckors känslighet då benen ska växa ihop. Varje operation, varje gång står vi föräldrar där maktlösa inför smärtan. Vi kan bara finnas där och trösta, läsa och prata och jag tror inte du behöver vara en förälder själv för att förstå att det kramar ur våra hjärtan.

Ironiskt nog var det en stor artikel (här är länken) igår i Länstidningen om landstingets enorma underskott. 32 miljoner över budget ligger det på. En bidragande orsak är skatteutjämningssystemet som gynnar rika storstadslän. Fram till 2011 har landstinget i Jämtland på detta sätt förlorat 65 miljoner. En av mottagarna är Stockholms läns landsting, som har sänkt skatten medan Jämtland har tvingats att höja den.

Men artikeln skriver inget om det. Istället lyfts sjuka funktionshindrade barn ut som kostnadsdrivande: för tidigt födda barn och barn som behöver specialistvård. Artikeln pekar speciellt på fem enskilda barn med sällsynta diagnoser, varav en med en sällsynt sjukdom.

 

Jag tycker artikeln är obehaglig och skrämmande. Fem barn pekas ut som ansvariga för underskottet och som "kostnadsdrivande". Dessutom kan de antagligen identifieras då Jämtland är så litet, vilket är ett brott mot personuppgiftlagen eller sekretesslagen. Dessa familjer har antagligen en ganska tuff situation ändå. De behöver inte skuldbeläggas med hela landstingets underskott. Bilbo fick en gång opereras i Lund och flögs med sjukplan tillbaka till Östersund. De berättade faktiskt för oss sen hur dyrt det varit och att läkaren som beviljat det fått påpekanden. Ska vi ska be om ursäkt för att vi finns?

Jag brukar tänka att jag är så glad och tacksam över att leva i ett samhälle där vi har en välfärd där funktionshindrade har rätt till ett självständigt liv genom assistans, genom gemensamt finansierade hjälpmedel och en offentligt finansierad vård. Det är tufft nog att klara vardagen utan att betala sjukvård och omsorg på egen hand, som många länder har det. Vi hade till exempel inte klarat det, trots att vi är två föräldrar som båda arbetar heltid. Vi hade naturligtvis inte kunnat jobba heltid heller utan varit tvungna att vara hemma.

Förra året blev kostnaderna på barnmedicin ”all-time high” pga av dessa barn, säger Centrumchefen i tidningen. Jag säger att det etiska bottennappet gått all-time high. Om samhället 1) inte tycker det är självklart att min Bilbo och alla andra barn som behöver vård, ska få den vård de behöver 2) tycker det är OK att skuldbelägga och peka finger åt funktionshindrade och sjuka barn, så är inte ett samhälle jag vill leva i. En av de största glädjekällorna i mitt liv, Bilbo, ska aldrig behöva be om ursäkt för att han finns.

 Bilbo och jag gör fingret åt ett dem som inte tycker funktionshindrades rättigheter är viktiga! Bilbo har så klart gett tillåtelse till att jag lägger ut bilden och hans namn.

Ett samälle som inte ser människor, och barn i synnerhet, oavsett funktionshinder eller vårdbehov, som resurser och viktiga i sig själva, är inget värdigt samhälle. Det är inte (alltid) samhällets fel  att vissa har större vårdbehov. Men vi kan skapa ett samhälle där de som drabbats får stöd och hjälp som underlättar situationen, inte gör den värre. Vi kan ha ett samhälle där mänskliga rättigheter respekteras och genomförs. Där vi visar omtanke och solidaritet. 

Det finns sätt att åtgärda bristen på resurser i kommuner och landsting. Dels borde vissa kostnader ligga på staten för att det inte går för små kommuner och landsting att planera och ha all specialistvård. Men främst behöver vi ett skatteutjämningssystem som garanterar god vård- och omsorg för alla medborgare, var vi än bor och en politik som inte urholkar vår välfärd med vinstintresse och girighet.

Jakten på kostnader har för längesedan gått för långt.

PS

Jo, jag tog mig tid och anmälde artikeln till Datainspektionen.

Åsa:

Det borde finnas fler som ni! Bra skrivet och helt rätt!


Svar: Tack - det värmde!
Jessika Rylle Svensson

Susanne Eriksson Andersson:

Ja det är ett kyligt samhälle vi lever i . Mänsklig empati har ersatts med hubottänk , men det går att ändra på . Mkt bra gjort av dej , sträck på dej .

Lotta Johansson Arnqvist:

Kan vara instämma! Delar din uppfattning helt.

Susanne Eriksson Andersson:

Ja det är ett kyligt samhälle vi lever i . Mänsklig empati har ersatts med hubottänk , men det går att ändra på . Mkt bra gjort av dej , sträck på dej .

Svar: Tack! Det känns ´väldigt bra när jag ser att andra också reagerar!
Jessika Rylle Svensson

Lotta Johansson Arnqvist:

Kan vara instämma! Delar din uppfattning helt.

Pia Dauhn:

Delar detta. Viktigt och skrämmande men folk bör veta. Stor kram till dig o Bilbo - ni har mer rätt att finnas än snikna politiker och odrägliga journalister. Många står upp bakom er - kom ihåg det.

Pia Dauhn:

Delar detta. Viktigt och skrämmande men folk bör veta. Stor kram till dig o Bilbo - ni har mer rätt att finnas än snikna politiker och odrägliga journalister. Många står upp bakom er - kom ihåg det.

Svar: värmer hjärtat med sådana kommentarer när det känns att det blåser kallt <3
Jessika Rylle Svensson

Maria:

Jessica,
Om barnens identitet verkligen är uppenbar i artikeln - och jag skriver OM, för jag kan inte avgöra det, som varken känner Jämtland eller har läst hela artikeln - så ska ni också anmäla den till PO!

Svar: Hej, det är inte uppenbart för alla, men för dem som är i närheten av dem så är det rätt säkert det enkelt att förstå vem det rör sig om. Bra tips med PO - jag visste inte riktigt vart jag skulle anmäla. Tänker att det är bra att få prövat - själv vet jag inte hur högt satta kraven är på att få sådant fällt. Så tack för tipset!
Jessika Rylle Svensson

Maria:

Det kostar inget att skicka in en anmälan, mer än din tid förstås. Viktigt (anser jag, som journalist sedan mer än 30 år) och bra om du orkar ta dig tid för det! Kolla på http://po.se
Allt gott.

Linn:

Hej!
Vill bara säga TACK för att du skriver om detta och du skriver väldigt bra! Vi har alldeles nyss (drygt ett år sen) börjat en resa som föräldrar till ett funktionshindrat barn, men har redan tyvärr stött på samma sorts tänkande som i artikeln. Det är skrämmade och väcker tiger-mamman inom en!

Svar: :-), tack och lycka till på er resa. Det är ett litet annolunda föräldraskap att ha ett funktionshindrat barn, lika unikt och fantastiskt som andra föräldraskap, men just lite annorlunda och visst är det tufft och skört ibland. Tycker dikten "Välkommen till Holland" beskriver det så bra. http://www.hillevi.nu/2009/08/17/valkommen-till-holland/ . Svårt att förklara för andra att det inte är ett dugg "synd" om oss för B är underbar och ger så mycket SAMTIDIGT som det är tufft och ibland ett jäkla skit.. Välkommen att höra av dig mer om du vill. Tycker ofta att det bästa stöd jag fått varit från andra föräldrar som vet lite hur det kan vara och kännas. /J
Jessika Rylle Svensson

Johanna Ritvadotter:

Tack för ett viktigt blogginlägg! Idag kändes det verkligen extra att läsa din blogg. Upprörd över att barnen skuldbeläggs men också väldigt glad över att det finns människor som du, som inte tiger still. Ni gör helt rätt, du och Bilbo, som pekar finger åt dem som inte tycker att funktionshindrades rättigheter är viktiga. Jag gör detsamma.

Anonym:

Hej! Bra att du höjer din röst och bra skrivet!!! Som stockholmare sörjer jag dock över att de senaste åren i stadsdelarna här är bedrövliga för många många med funktionshinder och för all del också sjuka. I min stadsdel står var och varannan vecka om assistans som dras in och dras bort. Jag har tillsammans med min mamma som tidigare haft personlig assistans överklagat beslut efter beslut av nedskärning. Våra akutmottagningar är fulla och man ska ha tur om det finns ambulans att skicka. Det handlar om politik! Låt oss betala skatt och låt inte de rikare bli rikare och de fattigare fattigare!

Hoppas din sons operation går bra/ Katrin

Maudh:

Kramar till Bilbo och berätta för honom vilka underbara föräldrar han har. Underbara för att ni tar kampen för er son. Hoppas att ni orkar med allt även senare i livet. Tyvärr kommer ni möta många dumsnutar på er vandring i olika sammanhang. Men allt ni gör, protesterar, överklagar, vad än det är, gagnar sonen. Och mycket kommer även att hjälpa andra i liknande situationer. Massor av lycka-till kramar från en snart sjuttioårig kvinna med ett flertal funktionsnedsättningar.

Svar: tack för snälla oh peppande ord!
Jessika Rylle Svensson

Anonym:

Bra beskrivning!
Tack för att ni lyfter fram verkligheten!

Helen:

Är mamma till ännu "en tärande" dotter med Downs syndrom som fått både avancerad hjärtkirurgi som ger årlig koll, har mage att gå i vanlig grundskola och kosta en assistent på heltid, belastar region Skåne med ortopediska skor (hela ETT par per år - det gäller att inte växa för mycket då) och i princip aldrig träffar barnhabiliteringen pga att inga av hennes kontakter jobbar kvar, genererar vårdbidrag (huga) och faktiskt ger ganska många människor arbetstillfällen på vägen.
Som den mamman säger jag väl talat och så lågt att peka ut enskilda barn.
Vad menar landstinget att ni ska göra med dessa barn? Avliva dem?

Tommy Dahlin :

Jag förstår och delar din upprördhet. Vi är många som tycker att det här samhället har tappat i medmänsklighet under flera år. Jag tycker att det syns mest i skolan, i vården och i hur vi sörjer för våra gamla. Orsaken till dessa försämringar är politisk. Problemet kan lösas genom att rösta i demokratiska val och på dem som har uttalat att de vill ändra på det här. De som tydligast uttryckt detta är V. Därför tänker jag rösta på dem i årets val. Bra att du anmälde artikeln och tack för att du finns. Vi behöver människor som orkar bry sig när likgiltigheten breder ut sig mer och mer.

Kommentera inlägget här: