Vad älskar MUF? Kampanjer, clowner och ideologi

Jag tycker att politiker pratar för lite om ideologi. Det vill säga om vilket samhälle vi vill ha och vilken värdegrund vi står på. Ofta drunknar det politiska samtalet i populistiska utspel som ibland har sin grund i partiernas ideologi, men det är inte enkelt att se vid första ögonkastet. Ibland upprepar alla partier mantrat vård, omsorg och skola, men skillnaden mellan partierna blir inte tydlig för den som inte är så insatt.

Därför tycker jag om ungdomsförbundens kampanjer. Ofta är det där vi får se en lite mer oputsad version av vad partiet tycker. Det blir lite mer ärligt. Moderata ungdomsförbundet MUF gick igår ut med en kampanj mot Vänsterpartiet där de förfasar sig över att (V) vill höja bolagsskatten, avskaffa RUT, införa flygskatt, höja inkomstskatten för höginkomsttagare och höja förmögenhetsskatten. Med fetstil skriver MUF att ”Jonas Sjöstedt vill ta 9520 kr från dig och alla andra i Sverige”.
 
 
Det blev rena reklamen för (V) då över 500 gått in på sidan och lagt positiva kommentarer. Som Arbetarbladet skriver: "Att poängtera för väljare att det bara kommer kosta oss 26 kronor var per dag att skapa bättre skolor, sjukvård och omsorg, det är faktiskt inte särskilt politiskt begåvat. 26 kronor för en bättre välfärd framstår nämligen i dag för många som en väldigt bra deal."
Men MUF:s kampanj säger mycket. Vänstern vill ta pengar från ALLA, säger de. ”Alla” för MUF är alltså de som kan använda arbetsgivaravgifter, jobbskatteavdrag, RUT och har höga inkomster eller förmögenheter. De som inte alls skulle märka om 26 kr per dag försvann. I MUF värld räknas de som har – de andra syns inte och är itne intressanta.
 

Men det är logiskt. För några år sedan gick MUF ut i kampanjen ”Jag älskar att äga”. Det säger något om ideologi och människosyn. Moderaterna vill bygga ett samhälle där det individuella ägande som den största drivkraften och rättigheten. Jag diskuterade bibliotek med en moderat som menade att han tyckte bibliotek var onödigt för han vill ju äga sina böcker, inte dela. vill man ha böcker såfår man köpa dem. Punkt. Det säger mycket om hur man ser på fördelning och resurser. Att äga är viktigare än mänskliga rättigheter och solidaritet. Ägandet ska sättas först och skyddas av polis och lag. Lagstiftning är inte lika viktigt när det gäller arbetsrätt och kvinnors rättigheter. Eller funktionshindrades rätt. I de områdena vill moderaterna väldigt sällan se lagstiftning. I det senare fallet lägger alliansen ett förslag på diskrimineringslag om otillgänglighet som bara rör sex procent av de företag som finns.. Och även dessa kan få undantag om det kan drabba deras ekonomi, det vill säga deras ägande och vinst.

En annan ungdomskampanj som sa mycket var CUF:s ”Fuck Fucket Forever”. Det behöver knappt inte kommenteras. Men det går väl i linje med Maud Olofssons åsikter att det finns en strejkkultur (dåligt) och att man borde lagstadga bort rätten till stejk. Och Annie Lööf med sitt hyllande av Thatcher lär gå ännu längre. Men ungdomsförbundet lindar inte in det utan uttrycker själva kärnan i Centerns politik: Fuck Fucket. Forever. Kampanjen innehöll även den träffande sloganen ”Politik är ett skämt”. Ja, vissa partiers politik känns som ett dålig skämt. Bland annat Centerns.
 


Även Vänsterpartiets ungdomsförbund förtydligar politiken som partiet står för. Som här: Överklassen har valt sida. Har du? Japp, det har jag.
 
 
Kommentera inlägget här: