Mitt första maj tal

Kamrater, det blåser vänstervindar i opinionen.

Vänstervindar behövs för det har blåst kallt och hårt från högern länge nu. Alliansens politik har målmedvetet ökar klyftorna mellan de som har och de som inte har, mellan män och kvinnor, mellan storstan och landsbygd och mellan bostadsområden. Sverige har de snabbast ökade klyftorna av alla OECD-länder.

Det här finns det så mycket statistik och exempel på det så att min första version av talet var över tio sidor långt späckat med siffor!! Och det går ju inte att ägna hela första maj åt att prata om allt tok högern hittat på. Jag säger bara att finns det något som är viktig för samhället och funkat hyfsat bra: som apotek, transport, post, vård, bilprovningen eller skola – så kan ni ge er tusan på att alliansen varit där sålt ut, petat och försämrat; med mer eller mindre förödande konsekvenser.

 Första delen av tåget i Östersund ställer upp.

Att se Alliansen vid makten i alla dessa år har varit som att se en dålig skräckfilm. Ni vet, egentligen finns ingen överraskning i en skräckfilm. Vi vet redan nästan innan vi börjar titta vilka som kommer att överleva zombieattackerna eller vad monstren i filmen. Vi visste ju vilka som skulle gynnas av Reinfeldts år vid makten: etniskt svenska vita män i som har en bra slant på banken, hög utbildning, höga inkomster, äger sin egen fastighet och gärna några till. De som har sådana inkomster att det lönar sig att göra skatteavdrag för städhjälp, nannysar, utbyggningar av glasverandan och bartendrar på privatfester. Samtidigt som det inte finns pengar att städa och renovera våra sjukhus och skolor, bygga ut allmännyttan eller ge skolan resurser för stöd för barn med särskilda behov.

Fast att vi visste vad som skulle hända, så, precis som en skräckfilm, sitter hen ändå och kisar skräckslaget och undrar vad monstret ska ge sig på nästa gång. Pang – Förmögenhetsskatten försvann spårlöst, Pang, så huggs Arbetslivsinstitutet ned. Pang, slakt på Arbetsmiljöverket. Lägre sjukpenning, sänkta ersättningsnivåer överlag, attacker mot a-kassan.

Regeringen har under sin mandatperiod satsat 27 gånger mer på skattesänkningar än på vård, skola och omsorg.

Vilken roll har då kvinnor i alliansens skräckfilm? Tyvärr sällar den sig till den sexistiska filmtraditionen. Då menar jag inte Littorins sexköp utan att de fört en politik som konsekvent missgynnar kvinnor. Efter åtta år med Fredrik Reinfeldt har inkomstklyftan mellan kvinnor och män ökat med 50 procent.

Det är undersköterskorna, barnskötarna, lärarna och hemtjänstpersonalen - som ofta är kvinnor- som betalar riskkapitalets härjning av välfärden med otrygga anställningar, ofrivilliga deltider och sämre hälsa.

Så här har skräckfilmen hållit på. Men nu är det dags för eftertexterna!

Om alliansens politik är regissör och monstret i skräckfilmen så skulle jag säga att sossarnas politik är den där bilen i filmen som hen flyr till men som naturligtvis inte startar.

Vänstern erbjuder inte bara en fungerande miljövänlig bil utan en helt annan film! En helt annan politik, en politik som inte säljer ut barn, missbrukare och äldre. Som vågar lyfta kulturen som livsnödvändighet när Alliansen räddar banker.

 En politik som vågar utmana högerns arbetslinje och utförsäljningspolitik. Om bestraffning av arbetslösa, sjuka, pensionärer studenter och funktionshindrade gav jobb skulle Sverige inte någon arbetslöshet idag. Om privatiseringar skulle innebära bättre kvalitet skulle vi ha världens bästa vård och skola.

 Vinst och girighet driver fram ett kortsiktig och ohållbart förhållningssätt till människor och miljö. Det är när vi har bråttom vi trampar på blommorna.

 

Marianne Berg är en gammal vän från Malmötiden då vi höll på med bla kvinnocafér. Idag sitter hon i riksdagen för (v) i bla civilutskottet. Men i år fick vi fira första maj ihop igen. Och på tre ställen! Krokom, Östersund och Strömsund!

Read my lips: 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön. Det var 40 år sedan vi fick 40 timmars arbetsvecka, det är hög tid att gå vidare nu. Ett enkelt sätt att minska sjuktalen, minska arbetslösheten, få balans mellan arbete och fritid, få tid för varandra, för föreningsliv, för det som är viktigt i livet. Då kanske vi skulle orka jobba heltid och fram till pensionen. Regeringen vill ha hög arbetslöshet och ha höjd pensionsålder. Vi säger dela jobben och låt oss ha en fritid.

Jag har ibland fått höra att vänstern inte har en ansvarig eller realistisk politik.

Tänk, Alliansen som kastat bort över 40 miljarder direkt i sjön genom NUON köpet har mage att prata om ansvar. Bara deras jobbskatteavdrag under mandatperioden har kostat mer än införandet av 6 timmars arbetsdag.

Vi tar ansvar genom lägga 500 miljoner på förlossningsvården och minst 40 000 nya jobb i skola vård och omsorg. Ansvar är att stoppa utförsäkringarna och attackerna på den personliga assistansen, att återupprätta av socialförsäkringarna och avskaffa premiepensionssystem och fattigdomen bland pensionärer.

Vår budget tar ansvar genom att säkra kvinnojourernas verksamhet med ett statligt grundbidrag och genom att agera mot det sexuella våldet mot kvinnor.

Jag säger att det är oansvarigt av regeringen att lämna walk over på klimatområdet. Vänstern tar ansvar för att driva en radikal miljöpolitik och vår budget innehåller de mest omfattande klimatinvesteringarna av alla partier.

Till skillnad från Alliansen så tar vi ansvar för hela Sverige och tänker minska den ökande klyftan mellan stad och landsbygd. Skatteutjämningssystemet har gjorts om så att enorma pengar går från små kommuner till storstadskommuner. Sedan alliansen tillträde 2006 har 14 000 statliga jobb inom samhällsservice som post, järnvägspersonal och arbetsförmedling utanför storstäderna försvunnit. Var tionde biblioteksfilial har fått stänga. När det bara är lönsamheten som styr så har inte Strömsund eller Kluk mycket att sätta upp mot storstaden. Det märker vi inte minst nu när TV4 lägger ned sin verksamhet utanför Sthlm.

 Tåget ringlar sig ned mot Badhusparken i Östersund.

Och mina vänner: våra förslag är fullt ut finansierade.

Vad väljer vi: Nuon-affärer, skattesubventioner för rika och ökad vinst åt McDonalds genom minskad krogmoms? Eller, mer personal och bättre löner i välfärdsjobben, mer kultur och sex timmars arbetsdag?

 Vi har öppet mål mina vänner: vi kan stå raka i ryggen för den politik vi bedriver i valrörelsen och vi kan titta alliansen i ögonen. Om de har någon anständighet så vänder de bort blicken!

Det finns en rosa banderoll i tåget. Roligt att se er systrar och feminister i Feministiskt Initiativ. Vänstern jobbar redan hårt med de feministiska frågorna där vi finns, oavsett om det är i kommunen, landstinget, EU eller i riksdagen, Men det är inte ett problem att det kanske kommer in fler feminister i riksdagen, utan det stora problemet är att det sitter massa antifeminister där. Lycka till i valet – jag ser fram emot att samarbeta med er – för en feministisk politik som ökar kvinnors rätt till ekonomisk självständighet och till sin egen kropp och sexualitet.

Cirka 10 från F! demonstrerade ihop med oss i vänsterpartiet - kul! Vi behöver fler feminister i riksdagen, även om (v) redan driver de feministiska frågorna hårt.
 Vänsterpartiet är ett anti-rasistisk parti som kämpar mot homofobi, inskränkthet och det hat som nazismen och sd står för. Nazisterna vill ta första maj, vår dag ifrån oss och de marscherar i Jönköping idag. Men de kommer aldrig att få ta första maj och ingen annan dag heller. Vi tänker aldrig ge efter för rasisterna och vi ska motarbeta både rasisterna och det samhällsklimat som ger dem luft under vingarna.

Vänstern har medvind och i år vinner vi valen. Tack!

Kommentera inlägget här: